Една година след финала на третото издание на Академия за местни предприемачи (2019 - 2020 г.) ви срещаме с предприемачите, които бяха отличени и превърнаха своите идеи в работещ бизнес.
Обучителната програма е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра и се реализира от Център Ринкър към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“.
Екипите завършиха програмата в началото на 2020 г., точно преди настъпването на пандемичната обстановка. За нас е изключително важно да проследим тяхното развитие и напредък през изминалата година, както и да видим по какъв начин Ковид-19 се е отразил на техния бизнес. Вярваме, че освен затруднения, подобна ситуация може да предостави и определени възможности и се надяваме, че тази поредица от статии може да вдъхнови и други предприемачи, които са в първите етапи от своето развитие.
Камен Бакърджиев завършва своето висше образование в София и след няколко години работа по специалността си решава да се завърне в село Орешник, където да започне свой собствен бизнес - отглеждането на цветя, които са приспособени към климатичните условия в България. Започва с една оранжерия и FB група, като разпраща своите цветя из цялата страна. В „Академия за местни предприемачи“ проектът „Цветята на Камен“ достигна до финала и Камен получи финансова подкрепа от 5 000 лв, за да разшири оранжериите и да осигури отопление за част от тях.
С какво ти помогна участието в Академия за местни предприемачи 3.0? Какви бяха предварителните ти нагласи и очаквания и как се промениха след обученията? Кое приложи на практика в развитието на бизнеса си?
Академия за местни предприемачи 3.0 за мен беше едно голямо и сериозно училище, от което имах нужда и успях да извлека много ползи по отношение на моя малък стартиращ бизнес. Освен чисто практическите знания и похвати, които ми помогнаха да изградя ясна визия за посоката, в която искам да се движи "Цветята на Камен", по време на обученията срещнах и много други свежи млади хора с предприемачески дух, заедно с които успяхме да обменим опит и генерираме нови идеи.
Практически, още по време на обученията започнах да създавам своя бизнес план, който изпипах до най-малкия детайл. Към ден днешен виждам, че той работи точно така, както трябва, и дори надминава очакванията ми в някои отношения.
Освен знанията и самочувствието, които донесе преминаването ми през Академията, успях да се преборя и за финансова подкрепа от проекта, която изключително бързо оползотворих, като си закупих нови оранжерия и отопление за нея, където "Цветята на Камен" да си растат на воля.
В кои области постигна напредък през изминалата година и какви са новостите, които въведе?
През изминалата година подплатих идеята за "Цветята на Камен" чрез създаването на едноименна фирма, продължих започнатото по изграждането на имидж в социалните мрежи, създадох свой уебсайт, за да достигна до повече потребители.
Оптимизирах текущата производствената база и я разширих с нови две оранжерии, в една от които правя нещо ново и различно за мен, а именно производство на цветя за букети, които добре се котираха в месец, който иначе ми е свободен от реални физически продажби. За улеснение на своите клиенти създадох продуктов каталог с възможност за предварителни поръчки на цветя, което улесни и работата ми по прецизното планиране на всеки следващ сезон. Дадох възможност за закупуване на ваучери, които напоследък решават проблемите с избора на подарък на немалка група от хора. Отворих се към провеждането на тиймбилдинги, в които екипи озеленяват обществени площи с "Цветята на Камен", сключих договор за доставка на цветя с една малка община, влязох с част от асортимента си в гигантска конкурентна фирма, което за мен е изключително признание за начина на работа и качество на продукцията.
Ако си представите моя бизнес план малко по-абстрактно под формата на градина, в която съм заложил семена от цветя, които никнат планирани едно по едно и и създават все по завършен вид, най-добре бихте разбрали задоволството, което изпитвам. То се дължи на увереността, която Академията ми вдъхна!
Как се отразява настоящата ситуация на бизнеса ти? С какви проблеми се сблъскваш и как ги решаваш?
Като цяло избягвам да мисля за настоящата пандемична ситуация и да правя прогнози за бизнеса си от типа „какво би се случило, ако…“. В момента най-важно е да се опитаме да опазим максимално много животи. Въпреки това, имам наблюдения над промяната в поведението на потребителите на онлайн пазаруването, а в случая то е в положителна за мен посока.
Когато препоръчваш програмата на други хора, кои предимства изтъкваш? Защо според теб е важно да участват?
Не бих могъл да сложа на кантар позитивите, изтъквайки само част от тях, тъй като цялостната работа в Академията дава добри резултати и би забуксувала, ако едно от зъбните колела се счупи. Когато препоръчвам участие в програмата някому, просто бих се усмихнал доволно, докато му подавам линк към това интервю.