Една година след финала на третото издание на Академия за местни предприемачи (2019 - 2020 г.) ви срещаме с предприемачите, които бяха отличени и превърнаха своите идеи в работещ бизнес.
Обучителната програма е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра и се реализира от Център Ринкър към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“.
Екипите завършиха програмата в началото на 2020 г., точно преди настъпването на пандемичната обстановка. За нас е изключително важно да проследим тяхното развитие и напредък през изминалата година, както и да видим по какъв начин Ковид-19 се е отразил на техния бизнес. Вярваме, че освен затруднения, подобна ситуация може да предостави и определени възможности и се надяваме, че тази поредица от статии може да вдъхнови и други предприемачи, които са в първите етапи от своето развитие.
"Pastry shop Sprinkles" e кокетна сладкарница в центъра на Разлог и вече е едно от най-предпочитаните места за неделна разходка. Вечно усмихната и готова за кулинарни приключения Симона Тодорова открива свободна пазарна ниша в региона, а именно - място, където хората могат да открият здравословни и вкусни десерти, които се правят от естествени съставки. Дори по-време на пандемията, когато заведенията бяха затворени, Симона предлагаше различни десерти, които можеше да си поръчате за вкъщи. В „Академия за местни предприемачи“ проектът на Симона получи финансова подкрепа от 5 000 лв. за разширяване дейността на сладкарницата.
Симона, с какво ти помогна участието в "Академия за местни предприемачи 3.0"? Какви бяха предварителните ти нагласи и очаквания и как се промениха след обученията? Кое приложи на практика в развитието на бизнеса си?
Участието ми в “Академия за местни предприемачи” ме срещна с много млади хора, които се борят и работят усилено, за да осъществят една мечта - да развият собствен бизнес. Тази среща ми подейства много мотивиращо и ми показа, че когато имаш бизнес, трябва непрестанно да работиш за неговото подобрение и успешното му съществуване. Нямах кой знае какви очаквания от обучението и имах леки притеснения как ще се представим, дали ще получим подкрепа от обучителите и т.н. В крайна сметка се оказа, че всички участници и ментори са страхотни, много земни и приятелски настроени, с огромен набор от знания. Най ми допадна фактът, че обучението не представляваше суха теория, а напротив, беше много динамично с обсъждания, задачи и проекти.
В кои области постигна напредък през изминалата година и какви са новостите, които въведе?
Както знаете, изминалата година не беше много розова за хората с малък бизнес, но това предизвикателство имаше и позитивна страна, защото ситуацията ни караше да мислим нестандартно. И така се родиха нови идеи: започнахме да правим тесто за бисквити, което хората сами да си изпекат вкъщи, наблегнахме на по-здравословните десерти, на дребни и по-достъпни сладкиши и т.н. Естествено действахме плахо и нерешително по отношение на по-големи промени. Изчакахме до миналия месец, за да съберем кураж да обновим “градината/терасата” на сладкарничката. И сега мястото ни се вижда отдалеко, цветно е, отговаря на вътрешния уют. Благодарение на тази малка стъпка, сега се радваме на нови посетители. Един клиент ни сподели, че с новия облик все едно казваме: “Заповядайте при нас!”.
Как се отразява настоящата ситуация на бизнеса ти? С какви проблеми се сблъскваш и как ги решаваш?
Основният проблем, с който се сблъскахме по време на ситуацията, беше несигурност - дали ще има достатъчно работа, дали ще може да задържим персонала си и т.н. За щастие не сме спирали да работим и оцеляхме благодарение на нашите клиенти, които разчитат на нас да ги подслаждаме с повод и без повод.
Когато препоръчваш "Академията за местни предприемачи" на други хора, кои предимства изтъкваш? Защо според теб е важно да участват?
Според мен участието в Аакдемията е важно, защото по време на обучението човек успява си отговори на въпроси, за които дори не се е сещал, че са от значение при започването на собствен бизнес. Основните предимства са, че споделяйки идеята си с менторите, получаваш обратна връзка и насоки за подобряването ѝ. Обучителите ти помагат успешно да стигнеш от просто идея до бизнес. Благодарна съм, че участвах в програмата, защото покрай нея, продължавам да се срещам с предприемачи и техните интересни начинания.