Продължаваме нашата поредица от статии, в които представяме отличените проекти в в петото издание на „Академия за местни предприемачи“ (2021 - 2022 г.). Обучителната програма е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра и се реализира с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“.
Тодора Кръндева се завръща в България след завършването на висшето си образование, за да се посвети на бранда "Good in Bed Sheets". Това е марка за спално бельо, която иска не само да предостави комфорт и уют, но и да намери устойчиво и зелено решение. Спалното бельо е направено от материала „Тенсел“, който е многократно по-щадящ природата от традиционния памук. Проектът ще се реализира в Хасковско, като все още е в проучвателна фаза и има нужда от финансова подкрепа, за да стигне до първите си клиенти.
Тодора Кръндева спечели финансиране от 5000 лв. в петото издание на „Академия за местни предприемачи“.
С какво ти помогна участието в Академия за местни предприемачи 5.0? Какви бяха предварителните ти нагласи и очаквания и как се промениха след обученията?
Очакванията ми от самото начало бяха доста високи, тъй като мой приятел беше минал през обучение в Център Ринкър преди известно време. Бях се подготвила за повече занятия тип лекция, но бях много приятно изненадана, че бяха по-скоро интерактивни и ангажиращи - очакваше се от нас активно да участваме. Академията ми помогна да въведа идеята си за устойчиво спално бельо в ред и да я превърна от просто концепция в сериозен бизнес план със стъпки, които мога да следвам, за да осъществя целите си.
В кои области постигна напредък през последните 3 месеца, докато беше част от Академията и какви са новостите, които ще въведеш?
Финансовата част беше нещо, върху което от самото начало активно избягвах да се фокусирам. Академията ни помогна с това, че ни запозна с най-различни методи и инструменти за усъвършенстване на идеи и концепции.
Как ще опишеш представянето ти на финала? Затрудниха ли те въпросите на журито и какво би посъветвала други предприемачи, на които ще им се наложи да представят своите проекти?
На финала мисля, че се справих добре, промених изцяло презентацията си предната вечер, но се постарах да репетирам поне 5-6 пъти преди Големия финал. Помогнах си, като структурирах добре презентацията си, започвайки с повече слайдове и информация, след което съкратих формата. Обърнах доста внимание на това да се вместя в петте минути, като на слайдовете не прекарвах повече от 20-30 секунди. В презентацията има много важна информация, но е доста важно да е добре синтезирана и интересна, така че да не стане скучна на зрителите.
Разкажи ни как ще ти помогне финансовата подкрепа за развитието на твоя проект и какво очакваш да се случи през настоящата година?
Финансовата подкрепа ми даде един много добър старт на проекта. С нея успях да поръчам първите мостри и да платя за сайта си, както и за платформата за плащане. Очаквам до юли месец да имаме своите първи поръчки!
Когато препоръчваш Академията на други хора, кои предимства ще изтъкнеш? Защо според теб е важно да участват?
Горещо препоръчвам Академията на всеки с работещ бизнес, идея или концепция, която иска да реализира в България. Важно е бъдещите предприемачи да знаят, че Академията ще им е много полезна, без значение от етапа на развитие на техния бизнес или идея, всеки би имал полза от различна гледна точка или от различните методи и инструменти за валидация на идеи.