Марина Симеонова е бижутер по душа, а вече и по занаят. Преди години Марина намира няколко интересни камъчета и стъкълца на брега на морето, с които стартира своя вече устойчив бранд за ръчнонаправени бижута "OMAYA" в Банско. Произведенията й са добре познати в България, а вече има и почитатели извън страната. Тя иска да разрасне и дигитализира бранда, като целта ѝ е да достигне до повече клиенти в цяла Европа, търсещи оригинален начин на себеизразяване и желаят да акцентират върху близостта си до природата. Тя спечели финансиране от 7000 лв. в петото издание на „Академия за местни предприемачи“ – програма за подкрепа на стартиране и развитие на малък бизнес в тютюнопроизводителните региони.

С какво ти помогна участието в Академия за местни предприемачи 5.0? Какви бяха предварителните ти нагласи и очаквания и как се промениха след обученията?
Нямах никакви очаквания преди старта на програмата. Реших да пробвам, нямах никаква идея какво ще представлява, но сега, след приключването ѝ, съм страшно доволна и благодарна, че се включих. Знанията и уменията, които получихме по време на обучението, са най-голямата награда.
За човек, затънал цял живот в морето на творческия си хаос, Академията беше като спасителен пояс. Помогна ми да погледна цялостно на идеите и начинанията си, да систематизирам този хаос и да го подредя дори в екселски таблици. Най-важното за мен беше да се науча как да планирам бъдещото развитие на бранда и да се запозная с основите на маркетинга. Мотивира ме да отделя нужното време, за да опиша най-после в бизнес план концепцията си за OMAYA. Разбрах колко е важно маркетингът да се върши от специалист и със сигурност ще се обърна към такъв за в бъдеще.

В кои области постигна напредък през последните 3 месеца, докато беше част от Академията и какви са новостите, които ще въведеш?
Мисля, че имам напредък в по-ясното определяне на целевите групи и таргетиране на маркетинг дейностите. Получих и по-ясен поглед как да структурирам и организирам по-добре бизнеса си. Създадох нова фирма, ОМАЯ АРТ ЕООД, която ще бъде много по-адекватна за бъдещите цели на бранда. Също така, работим вече върху собствен сайт, с който ще позиционираме марката на европейския пазар.
Как ще опишеш представянето ти на финала? Затрудниха ли те въпросите на журито и какво би посъветвала други предприемачи, на които ще им се наложи да представят своите проекти?
Много бях притеснена, репетирах много, но все пак, когато нямаш опитност в говоренето пред хора, е много трудно. Беше истинско изпитание, но бях много мотивирана и се радвам, че това беше повод да превъзмогна и себе си в този аспект. Бъдещите участници бих посъветвала да не пропускат тази възможност, колкото и този тип редставяния да са извън зоната на комфорт на повечето. Важното е да са много наясно какво искат да постигнат, ако са огледали проекта си под лупа от всички страни, ще имат отговор на всички въпроси.
Разкажи ни как ще ти помогне финансовата подкрепа за развитието на твоя проект и какво очакваш да се случи през настоящата година.
Има две основни пробойни в нашия бизнес кораб, без поправката на които не можем да продължим. Това е липсата на собствен сайт с онлайн магазин и адекватна фирмена и счетоводна организация. Това са основните неща, за които ще ни помогне финансовата подкрепа от програмата, започнали сме работа и по двете.
Когато препоръчваш програмата на други хора, кои предимства ще изтъкнеш? Защо според теб е важно да участват?
Финансовата подкрепа е силен мотив, но не е най-важният. Екипът е страхотен и много всеоотдаен. Срещата с други предприемачи също е много силен момент, обмяна на идеи и страничен поглед върху това, което правиш. Всички, достигнали до финала и преминали през обучението, са победители, защотото то дава увереност и умения и сам да изградиш бизнеса си, дори и да не си от наградените. Когато целта е ясна и пътят е подробно начертан, е по-лесно да го извървиш, с по-малки или по-големи стъпки, но винаги в правилната посока.