За шеста поредна година прекарахме три вълнуващи уикенда в „Академия за местни предприемачи 6.0“. В периода от 19 ноември и до 4 декември 2022 работихме интензивно с 13 екипа от областите Хасково, Кърджали, Силистра и Благоевград.
Заедно с експертите на Център "Ринкър" предприемачите развиваха своите бизнес модели, учиха се как да маркетират и продават продуктите и услугите си, как да презентират пред жури и потенциални инвеститори, започнаха разписването на бизнес плановете си.
С нас бяха и външни ментори, които навлязоха в дълбочина по темите на счетоводството – Николай Георгиев, правната рамка и търговска марка – Елислав Атанасов, онлайн продажбите – Георги Мерджанов, изграждането на бранд – Жюстин Томс.
Екипите се включиха с хъс и отдаденост, дискутираха идеите си, откриваха общи възможности и се превърнаха в сплотена група, част от общността на Център "Ринкър". Отново имаше голямо разнообразие от идеи – черпихме се с бонбони от трахана от Ивайловград, пихме крафт бира от Силистра, възхитихме се на прекрасни усмихнати ръчни творения, бродерии, плетива и картички, получихме ключодържатели от рециклирана пластмаса, научихме какво е обиколник за бебешко легло.
По думите на Явор Гочев „Групата беше много силна и беше удоволствие да се работи с тях. Oтново се получи един сплотен колектив, като отделните екипи вече си помагат за различни част от техните проекти.“
Всички пътуваха в края на натоварената работна седмица, за да работят за сбъдването на мечтите си. Получихме много трогателни отзиви.
„Само час след обученията съм толкова мотивирана, главата ми не спира да ражда идеи … Вие сте такова вдъхновение, наистина съм безкрайно благодарна за съветите, идеите и насоките, които ни давате!... И определено получих това, за което бях дошла, а именно – знание, опит, вдъхновение, нови запознанства и хора, от които можеш да „откраднеш“ много!, написа участничка от Кърджали от автобуса на връщане.“
Големият финал е на 26 януари 2023 г., когато участниците ще презентират разработените бизнес планове пред жури и ще се борят за безвъзмездно финансиране. Общият награден фонд е 30 000 лева и е предоставен от Филип Морис България.
Стискаме палци на всички, макар че още вчера си казахме, че всички вече са победители заради получените знания, осъзнатите възможности и новите приятелства.
„Академия за местни предприемачи“ е обучителна програма, специално създадена за хора с предприемачески идеи, които искат да стартират собствен бизнес. Насочена е към тютюнопроизводителните региони в страната – областите Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра. Осъществява се от Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ към Фондация BCause с финансовата подкрепа на „Филип Морис България“ като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен 2022“.