NEWS

Камен Бакърджиев: моят бизнес план е като градина, в която цветята никнат едно по едно

There is no translation available.

Една година след финала на третото издание на Академия за местни предприемачи (2019 - 2020 г.) ви срещаме с предприемачите, които бяха отличени и превърнаха своите идеи в работещ бизнес.

Обучителната програма е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра и се реализира от Център Ринкър към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“.

Екипите завършиха програмата в началото на 2020 г., точно преди настъпването на пандемичната обстановка. За нас е изключително важно да проследим тяхното развитие и напредък през изминалата година, както и да видим по какъв начин Ковид-19 се е отразил на техния бизнес. Вярваме, че освен затруднения, подобна ситуация може да предостави и определени възможности и се надяваме, че тази поредица от статии може да вдъхнови и други предприемачи, които са в първите етапи от своето развитие.

cvetyata na kamen 2021 2

Камен Бакърджиев завършва своето висше образование в София и след няколко години работа по специалността си решава да се завърне в село Орешник, където да започне свой собствен бизнес - отглеждането на цветя, които са приспособени към климатичните условия в България. Започва с една оранжерия и FB група, като разпраща своите цветя из цялата страна. В „Академия за местни предприемачи“ проектът „Цветята на Камен“ достигна до финала и Камен получи финансова подкрепа от 5 000 лв, за да разшири оранжериите и да осигури отопление за част от тях.

С какво ти помогна участието в Академия за местни предприемачи 3.0? Какви бяха предварителните ти нагласи и очаквания и как се промениха след обученията? Кое приложи на практика в развитието на бизнеса си?

Академия за местни предприемачи 3.0 за мен беше едно голямо и сериозно училище, от което имах нужда и успях да извлека много ползи по отношение на моя малък стартиращ бизнес. Освен чисто практическите знания и похвати, които ми помогнаха да изградя ясна визия за посоката, в която искам да се движи "Цветята на Камен", по време на обученията срещнах и много други свежи млади хора с предприемачески дух, заедно с които успяхме да обменим опит и генерираме нови идеи.

Практически, още по време на обученията започнах да създавам своя бизнес план, който изпипах до най-малкия детайл. Към ден днешен виждам, че той работи точно така, както трябва, и дори надминава очакванията ми в някои отношения.

Освен знанията и самочувствието, които донесе преминаването ми през Академията, успях да се преборя и за финансова подкрепа от проекта, която изключително бързо оползотворих, като си закупих нови оранжерия и отопление за нея, където "Цветята на Камен" да си растат на воля.

В кои области постигна напредък през изминалата година и какви са новостите, които въведе?

През изминалата година подплатих идеята за "Цветята на Камен" чрез създаването на едноименна фирма, продължих започнатото по изграждането на имидж в социалните мрежи, създадох свой уебсайт, за да достигна до повече потребители.

Оптимизирах текущата производствената база и я разширих с нови две оранжерии, в една от които правя нещо ново и различно за мен, а именно производство на цветя за букети, които добре се котираха в месец, който иначе ми е свободен от реални физически продажби. За улеснение на своите клиенти създадох продуктов каталог с възможност за предварителни поръчки на цветя, което улесни и работата ми по прецизното планиране на всеки следващ сезон. Дадох възможност за закупуване на ваучери, които напоследък решават проблемите с избора на подарък на немалка група от хора. Отворих се към провеждането на тиймбилдинги, в които екипи озеленяват обществени площи с "Цветята на Камен", сключих договор за доставка на цветя с една малка община, влязох с част от асортимента си в гигантска конкурентна фирма, което за мен е изключително признание за начина на работа и качество на продукцията.

Ако си представите моя бизнес план малко по-абстрактно под формата на градина, в която съм заложил семена от цветя, които никнат планирани едно по едно и и създават все по завършен вид, най-добре бихте разбрали задоволството, което изпитвам. То се дължи на увереността, която Академията ми вдъхна!

Как се отразява настоящата ситуация на бизнеса ти? С какви проблеми се сблъскваш и как ги решаваш?

Като цяло избягвам да мисля за настоящата пандемична ситуация и да правя прогнози за бизнеса си от типа „какво би се случило, ако…“. В момента най-важно е да се опитаме да опазим максимално много животи. Въпреки това, имам наблюдения над  промяната в поведението на потребителите на онлайн пазаруването, а в случая то е в положителна за мен посока.

Когато препоръчваш програмата на други хора, кои предимства изтъкваш? Защо според теб е важно да участват?

Не бих могъл да сложа на кантар позитивите, изтъквайки само част от тях, тъй като цялостната работа в Академията дава добри резултати и би забуксувала, ако едно от зъбните колела се счупи. Когато препоръчвам участие в програмата някому, просто бих се усмихнал доволно, докато му подавам линк към това интервю.

cvetyata na kamen 2021 3

Rinker Center

Rinker Center
for entrepreneurship and training
is part of the BCause Foundation.

The mission of Rinker Center is to promote education, lifelong learning and to support entrepreneurship and business development in Bulgaria.

Established in 2014.

Contact Us

tel: +359 2 / 988 00 80
tel: +359 2 / 981 19 01
mobile: +359 885 734 885
yavor@bcause.bg

65, Vitosha Blvd, 2nd floor
Sofia 1000, Bulgaria

BCause Foundation
www.bcause.bg

Social Networks